Druhé výročie vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej

Druhé výročie vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej

Prezidentka Zuzana Čaputová si dnes, v deň druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, uctila ich pamiatku na mieste vraždy vo Veľkej Mači. „Mladí ľudia, ktorí plánovali svadbu a spoločný život, zomreli rukou vraha, ktorý chcel umlčať pravdu. Ak si objednávatelia vraždy mysleli, že smrť odradí ostatných novinárov v odhaľovaní celospoločenských káuz, prerátali sa. Čo nestihol dokončiť Ján Kuciak, dokončia iní," uviedla hlava štátu.

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili pred dvoma rokmi 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Podľa prvého vyjadrenia vtedajšieho prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara bola pravdepodobným motívom vraždy Kuciakova investigatívna práca, čo v septembri 2018 potvrdil aj dozorujúci prokurátor. Ján Kuciak bol reportérom spravodajského portálu Aktuality.sk a špecialistom na dátovú žurnalistiku. Venoval sa predovšetkým kauzám spojeným s daňovými a dotačnými podvodmi. Písal aj o nezákonných aktivitách podnikateľa Mariana K., ktorý sa mu za to, niekoľko mesiacov pred vraždou v septembri 2017, aj telefonicky vyhrážal.

Februárová vražda novinára Kuciaka a jeho snúbenice otriasla slovenskou verejnosťou aj politickou scénou. V priebehu niekoľkých dní sa po celej krajine konali masové protesty, aké Slovensko nezažilo od Novembra ´89. Pod tlakom verejnosti podal Robert Fico demisiu svojej vlády a vo funkcii premiéra ho nahradil Peter Pellegrini.

Koncom septembra 2018 polícia zadržala a obvinila štyri osoby: Tomáša Sz., Miroslava M., Zoltána Andruskóa a Alenu Zs. V marci 2019 z objednávky vraždy Jána Kuciaka obvinili aj podnikateľa Mariana. K. Podľa obžaloby si mal vraždu novinára u Aleny Zs. objednať práve Marian K. z pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť. Marian K. mal tiež nechať sledovať viacerých novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený Kuciak. Z vyšetrovania prípadu vyplynula aj rozsiala komunikácia obžalovaného podnikateľa s vysokými predstaviteľmi prokuratúry, justície aj politikmi. V práve prebiehajúcom súdnom procese Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku už odsúdil obvineného Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody za podiel na úkladnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Tú si u neho mala objednať Alena Zs. na požiadanie Mariana K. Rozsudok je právoplatný, keďže Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste. Za vykonávateľov vraždy označuje prokuratúra Miroslava M. a Tomáša Sz., ktorým za ňu mal Andruskó sprostredkovať finančnú odmenu. K činu sa priznal aj obžalovaný Miroslav M. Ten podľa svojich slov Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v ich dome zastrelil. Ostatní obžalovaní svoju účasť na vražde, ako aj vinu popierajú. V prípade uznania viny im hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Zdroj: SITA

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame