Pandémia ovplyvnila aj vinárov

Pandémia ovplyvnila aj vinárov

Pandémia nového koronavírusu ovplyvnila aj slovenských vinárov a vinohradníkov. Vína je nadbytok, nemajú ho kde skladovať a nemajú ani prostriedky na nákup nového hrozna. Európske krajiny, ktoré patria ku gigantom vo výrobe vína, už dávnejšie prijali opatrenia na pomoc vinárom. Slovensko tento sektor stále nepodporilo. Vinohradníci podotkli, že práve naopak dostali informáciu, že dotácie na výsadbu už vysadených vinohradov, ktoré mali byť vo výške 22.000 eur, sa budú krátiť o 40 %. To je podľa Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska absolútne likvidačné pre stabilizáciu sektora a jeho ďalší rozvoj. Ďalším problémom je aj dovoz nekvalitného vína zo zahraničia. Podľa Miroslava Fondrka z Cechu vinárov a vinohradníkov treba v tomto smere zvýšiť kontrolu.

10.8.TD1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenskí vinári a vinohradníci zároveň čelia nadbytku vína v celej Európskej únii, ktoré je silno dotované a cenou sa dostáva pod výrobné náklady slovenských vinárov. Na túto skutočnosť upozornil aj poslanec za koaličné hnutie OĽANO Juraj Gyimesi. Zarážajúca je pre neho cena sudového vína. Priemerná okolo 70 centov za liter je pre vinárov likvidačná.

10.8.TD2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenskí vinári žiadajú väčšiu podporu zo strany štátu. Pracovná skupina na ministerstve pôdohospodárstva už pracuje na novele zákona o vinohradníctve a vinárstve. Súčasťou novely, ktorú požaduje Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska, je aj sprístupnenie registra vinohradníkov, vinárov a obchodníkov s vínom. To by podľa zväzu malo priniesť viac transparentnosti do celého systému.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame