Najnovšia makroprognóza

Najnovšia makroprognóza

Slovenská ekonomika v tomto roku poklesne o 6,7 %. Predpokladá to najnovšia makroprognóza, ktorú predstavil minister financií Eduard Heger. Odhady z júna pritom hovorili o prepade ekonomiky o 9,8 %. Premiér Igor Matovič skonštatoval, že zvládnutie medicínskej stránky pandémie pomohlo zvládnuť aj tú ekonomickú. Návrat na predkrízové úrovne sa očakáva koncom budúceho roka, začiatkom roka 2022.

Lepšie sa podľa ministra Hegera vyvíjal domáci, ale aj zahraničný dopyt, čo pri otvorenosti slovenskej ekonomiky hovorí o tom, že aj partneri, na ktorých je Slovensko napojené, zvládajú pandémiu pozitívne. „Ekonomiky klesli aj u susedov menej, ako sa očakávalo," ozrejmil minister. Priblížil, že značnú časť výpadku aktivity doháňa slovenská ekonomika už počas leta, dôvodom je najmä rýchly reštart automobilovej produkcie. „Predpokladáme však, že ku koncu roka sa toto rýchle oživenie priblíži k dlhodobému rastovému trendu, a teda to oživenie alebo dynamika ekonomiky zvoľní," dodal.

Eduard Heger tiež poznamenal, že trh práce bol odolnejší, ako sa predpokladalo. Pomoc napríklad v podobe kurzarbeitu, ktorá bola poskytnutá, podľa neho podržala zamestnanosť. Rast priemernej mzdy však podľa neho nebude dosahovať predkrízové úrovne. Vďaka odolnejšiemu trhu práce sa aj spotreba domácností znížila len veľmi mierne, jej pokles bol jeden z najmiernejších z celej Európskej únie. „Čím krajiny menej zvládali koronakrízu po medicínskej stránke, tým horšie dopadla ich ekonomika alebo tým horšie dopadla domáca spotreba, alebo bola nižšia dôvera ľudí, jednoducho, mali väčší strach, mali väčšiu neistotu," zdôraznil predseda vlády I. Matovič. Šéf rezortu financií vyčíslil, že v roku 2021 bude pokračovať postupné zvyšovanie ekonomickej aktivity a HDP by mal stúpnuť o 5,5 %. Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara doplnil, že ak by prišlo k druhej vlne pandémie, ktorá by viedla k väčším obmedzeniam u obchodných partnerov Slovenska, ekonomika SR by sa mohla v tomto roku prepadnúť o 8,4 %, v budúcom roku by v takom prípade aj oživenie bolo o čosi slabšie, zrejme na úrovni 4,4 %.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame