Verejné obstarávanie čaká revolúcia

Verejné obstarávanie čaká revolúcia

Oblasť verejného obstarávania čaká „revolúcia". Oznámil to premiér Igor Matovič. Do medzirezortného pripomienkového konania má byť predložená právna norma, ktorá prinesie transparentnosť, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania a následne aj zníženie byrokracie. Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý túto novelu podľa premiéra predloží na objednávku vládnej koalície. „Chceme, aby sa odokryli karty, aby sme videli na prsty," zdôraznil premiér Matovič. Plán je, že nová úprava by mala platiť od augusta 2021.

Dĺžka trvania verejného obstarávania s hodnotou nad 20 miliónov eur je v súčasnosti 695 dní, po novom by to malo byť 275 dní. Mala by sa zvýšiť transparentnosť, zefektívniť obstarávanie podľa európskych smerníc a zjednodušiť námietkové konanie. Zaviesť sa má aj povinnosť počkať s úhradou faktúry sedem dní po jej zverejnení. Námietkové konania sa majú zjednodušiť, systém má byť postavený len na dvoch inštanciách námietkového konania.

Predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič poznamenal, že ide o veľmi dôležitú tému, pretože cez proces verejného obstarávania dáva štát alebo samospráva zhruba 5 až 6 miliárd eur do rúk súkromných firiem, ktoré pomáhajú štátu alebo samospráve pri službách alebo nákupe tovarov. Pre predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera je dôležité, aby v praxi trvalo verejné obstarávanie kratšie, ale zároveň, aby bolo transparentné. Zhodli sa na tom aj s prezidentom Únie miest Slovenska Richardom Rybníčkom.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák v reakcii zdôraznil, že materiál bol pripravený bez úradu. „Dnes som si na tlačovej konferencii nahlas vypočul slová, ktoré sa šepkajú už dlho, že sa majú odobrať ÚVO kompetencie, na základe ktorých môže dôsledne kontrolovať verejné nákupy," upozornil. Verí, že po otvorení verejnej diskusie k tomuto materiálu budú aspoň vypočuté odborné návrhy, ktoré úrad pripravil a ktoré vláde predloží, aby na Slovensku bola zaistená dôsledná kontrola prerozdeľovania peňazí všetkých občanov.

201007 TD Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame