Klesá zamestnanosť aj ponúkané platy

Klesá zamestnanosť aj ponúkané platy

Koronakríza na Slovensku sa podpísala aj pod ponúkané platy. Prvýkrát od povinného zverejňovania miezd v inzerátoch klesli. Padá aj zamestnanosť vo všetkých odvetviach s výnimkou IT oblasti. Posledné údaje sú z augusta 2020: sektor ubytovania poklesol o 18,7 %, reštaurácie o 10,9 %, v stavebníctve zaznamenali pokles o 9 % a v priemysle o 6,7 %. Priemerný plat, ktorý zamestnávatelia uvádzali v inzerátoch na portáli Profesia klesol v treťom štvrťroku o takmer 7 %. Uchádzači tak v ponuke nájdu v priemere 1 125 € hrubého. Dá sa očakávať, že koncom roka klesne aj počet pracovných ponúk. „Napriek tomu, že sa nachádzame v druhej vlne pandémie, zamestnávatelia hľadajú novú pracovnú silu, no obávame sa, že práve cestovný ruch, gastro a hotelierstvo budú tým sektorom, kde budeme ten pokles vidieť najviac," uviedla hovorkyňa portálu Nikola Richterová.

Štatistický úrad zaznamenal, že tento rok museli hotelieri prepustiť každého desiateho zamestnanca. „Očakávam, že v tejto vypätej situácii, keď už tisíce podnikateľov sú na pokraji ekonomického krachu, že sa v nejakej dohľadnej dobe dočkáme jasnej odpovede, aké opatrenia chcú zaviesť, aby nám aspoň čiastočne refundovali tie škody, ktoré nám vznikajú," vyhlásil prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Haburľák.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chce predložiť prvú pomoc pre zamestnancov do konca budúceho roka. Z Európskou komisiou sa rokuje o jej rozšírení. Rezort práce spustil od októbra nové projekty na podporu zamestnanosti. „Ktorými podporujeme napr. nových podnikateľov, živnostníkov a podporujeme tiež zamestnávanie v sociálnych službách," informovala hovorkyňa Eva Rovenská.

Hotely a reštaurácie sa boja, že ich proti epidemické opatrenia úplne položia. Aké budú kompenzácie pre zatvorené podniky, o tom vás budeme informovať.

Zdroj: RTVS


Martin Prôčka Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame