Deň pamiatky obetí komunistického režimu

Deň pamiatky obetí komunistického režimu

Osudným sa im stal iný názor, než diktoval režim. Nemohli študovať na vysokej škole alebo pracovať v oblasti, ktorá ich zaujímala. Mnohí prišli dokonca o život. Reč je o obetiach komunistického režimu, ktoré sme si na Slovensku v piatok pripomenuli pamätným dňom. Obzvlášť krutý bol totalitný režim na začiatku - v 50-tych rokoch 20. storočia a vo vykonštruovaných procesoch, v ktorých sa obžalovaní museli priznávať k vymysleným skutkom a rozsudok smrti bol napísaný pred začiatkom pojednávania.

220624_TD_Deň obetí komunistického režimu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Deň pamiatky obetí komunistického režimu je apelom, aby sme nestrácali historickú pamäť. Aby sme nezabudli na prenasledovaných, mučených, väznených či popravených spoluobčanov. A zároveň nám tento deň pripomína, že moc, ktorá nemá pravdu, nemá ani šancu obstáť. Túžba po pravde a slobode napokon zakaždým zvíťazí, pri príležitosti pamätného dňa to konštatovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ocenila, že pamiatku obetí komunistického režimu si pripomíname v deň súdneho procesu so Silvestrom Krčmérym. Ten bol podľa nej odvážnym bojovníkom za pravdu.
Deň obetí komunistického režimu sa viaže s nespravodlivo súdeným Krčmérym, ktorý 24. júna 1954 na súde v Trenčíne vyriekol dnes už legendárne slová: "Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!" Po nástupe komunizmu bol za svoje náboženské aktivity prenasledovaný, koncom júla 1951 zatknutý. V roku 1954 ho odsúdil Vojenský súd v Trenčíne za vlastizradu na 14 rokov. Anulovať právoplatnosť odsúdenia sa mu podarilo po páde komunistického režimu.

Zdroj: RTVS, TASR
Marián Kukelka Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame