Ministri za SaS odišli do opozície, Slovensko má menšinovú vládu

Ministri za SaS odišli do opozície, Slovensko má menšinovú vládu

Ministri z SaS dodržali slovo a podali demisie. Mená svojich nástupcov nepoznajú. Premiér Eduard Heger chce nominácie na ministrov hospodárstva, spravodlivosti, školstva a zahraničných vecí, oznámiť najskôr prezidentke Zuzane Čaputovej. Potvrdil, že jeho vláda bude menšinová, no urobí všetko preto, aby vydržala.

220906_TD_demisia ministrov SaS Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hoci sú už demisie štyroch ministrov z SaS v podateľni Prezidentského paláca, reálne Richard Sulík, Mária Kolíková, Branislav Gröhling a Ivan Korčok na svojich postoch zostávajú. Slovenská ústava totiž pojem minister v demisii nepozná a v demisii môže byť len celá vláda. Strana očakáva, že prezidentka ich demisie prijme a vymenuje nástupcov čo najskôr. Prezidentka deklarovala, že vždy bude zvažovať ponúknutých kandidátov na nových ministrov, no nevidí dôvod predlžovať aktuálnu agóniu v súvislosti s vládnou krízou.

Podľa opozície potrebuje Slovensko predčasné voľby. Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva Eduarda Hegera, aby bezodkladne požiadal parlament o vyslovenie dôvery svojej vláde. Premiér však už informoval, to neplánuje urobiť.

Smer-SD žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby na 29. októbra vyhlásila referendum vedúce k predčasným voľbám.

Zdroj: RTVS

Tobiáš Petra Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame