Hornú časť hradu Devín sprístupnia verejnosti na budúci rok

Hornú časť hradu Devín sprístupnia verejnosti na budúci rok
Návštevníci hradu Devín by sa mali po rokoch dočkať atraktívneho výhľadu z jeho hornej časti - horného hradu. Vďaka rekonštrukcii ju v apríli 2017 opäť sprístupnia verejnosti. Hornú časť hradu uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008. Počas ďalších dvoch rokov sa tam realizovala oprava staticky narušeného hradbového muriva nad prístupovým schodiskom.

Od roku 2010 boli však práce pozastavené. Opätovne boli obnovené ku koncu minulého roka. Hradné bralo a hradné architektúry čistili od náletových drevín a skalnej sute. "Teraz pokračujú práce na rekonštrukcii hradnej architektúry a celé sa to zavŕši inštaláciou expozície," priblížil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Stavebníci momentálne pracujú na sprístupnení horného hradu, obnove komunikačného systému zo stredného hradu na horný hrad i stavebných úpravách na strednej a hornej terase. Dokončuje sa nadmurovanie dvojpriestorovej architektúry odkrytej archeologickým výskumom a práce súvisiace so spevnením plochy strednej terasy. V druhej polovici tohto roka sa má začať s obnovou expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. Všetky práce by mali byť ukončené budúci rok.

Rekonštrukcia horného hradu sa realizuje vďaka financiám z Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Hlavné mesto Bratislava v apríli 2014 podalo žiadosť a ocitlo sa medzi 13 úspešnými projektmi. Na obnovu hradu tak získalo takmer 340 000 eur a samospráva sa spolupodieľa sumou necelých 60 000 eur.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame