Výstavy odkazujú na búrlivé 60. roky

Výstavy odkazujú na búrlivé 60. roky

Slovenská národná galéria sprístupnila nové výstavy Umenie, ktoré zostalo (Kolekcia - Medzinárodné bienále mladých výtvarníkov Danuvius 1968) a U.F.O. Umenie fantastického odhmotnenia. Obe predstavujú umenie 60. rokov 20. storočia a rôzne aspekty búrlivej éry s presahom aj do súčasnosti. Ich umiestnenie je tiež odkazom na 60. roky, v ktorých sa zrodila myšlienka Premostenia.
Umenie, ktoré zostalo, Kolekcia - Medzinárodné bienále mladých výtvarníkov Danuvius 1968 prezentuje diela z legendárneho medzinárodného bienále, ktoré sa konalo v Bratislave pár mesiacov po augustovej okupácii Československa.

Druhá výstava U.F.O. Umenie fantastického odhmotnenia sa zameriava na konceptuálne umenia na Slovensku v rokoch 1963 - 1972. "Je to spôsob úniku z atmosféry okolo roku 1968, ale aj únik z tradičného konceptu umenia. Bolo to umenie zatláčané do vnútornej opozície tými aktívnejšími protagonistami umenia 60. rokov a vôbec kritickou scénou tej doby," povedal Aurel Hrabušický, kurátor výstavy, ktorá prezentuje diela Júliusa Kollera, Stana Filka, Petra Bartoša, Milana Adamčiaka, Alexa Mlynárčika, Rudolfa Sikoru, Dezidera Tótha, Juraja Meliša, Ľubomíra Ďurčeka a Milana Tittela.

Zdroj: TASR

Zuzana Kejmarová, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame