170 rokov od narodenia Škultétyho

170 rokov od narodenia Škultétyho

Uplynulo 170 rokov od narodenia univerzitného profesora a doživotného správcu Matice slovenskej Jozefa Škultétyho. Narodil sa 25. novembra 1853 v obci Potok v okrese Rimavská Sobota.

Patril medzi najvýznamnejšie slovenské osobnosti v poslednej štvrtine 19. a v prvej polovici 20. storočia. Vynikol ako pedagóg, publicista, spisovateľ, prekladateľ, historik, jazykovedec a kultúrny dejateľ. Spoločne so Svetozárom Hurbanom Vajanským patril k predstaviteľom realistických tendencií v slovenskom novinárstve, publicistike a beletristike.

Po vzniku Československej republiky a skončení prvej svetovej vojny bol Škultéty v roku 1919 členom delegácie na mierových rokovaniach v Paríži. Po návrate sa zaslúžil o oživotvorenie Matice slovenskej. V auguste 1919 ho menovali za jej správcu a v roku 1940 za doživotného čestného správcu.

Ako univerzitný profesor slovenskej literatúry a krátko aj dekan pôsobil na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Bol ústrednou osobnosťou v oblasti kultúrnej a literárnej histórie, jazykovedy a slovakistiky.

Jozef Škultéty zomrel 19. januára 1948 v Martine vo veku 94 rokov. Pochovali ho na martinskom Národnom cintoríne.

Zdroj: TASR

Martin Haraj, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame