Keď funguje kontakt s publikom, teším sa dvojnásobne

Keď funguje kontakt s publikom, teším sa dvojnásobne

Medulienka, Učiteľka tanca, Zvonky zvoňte, ZRPŠ, to sú len niektoré z množstva skladieb, ktoré doslova zľudoveli. Za týmito hitmi je žijúca legenda slovenskej populárnej hudby Pavol Hammel. Táto stálica slovenskej populárnej hudby, spevák, gitarista, skladateľ, producent, ale aj výtvarník sa práve dnes dožíva 75 rokov.
Narodil sa 7. decembra 1948 v Bratislave. Pochádza z hudobníckej rodiny. Jeho otec bol huslista v Slovenskom národnom divadle. Už v detstve navštevoval v Základnej umeleckej škole hodiny hry na husliach a bol členom orchestra Železničiarskeho umeleckého súboru. V 16-tich rokoch začal hrať na gitare, ktorá sa stala jeho nerozlučným súputníkom na ceste životom.
Pavol Hammel pôsobí na hudobnej scéne už 60 rokov, ale stále miluje živé koncerty a vystúpenia pred publikom.V roku 1963 založil Skupinu Prúdy, ktorá patrí medzi prvé big beatové skupiny na Slovensku. Zlomovým okamihom v kariére Pavla Hammela sa stal debutový album Zvoňte zvonky (1969). Považuje sa za jeden zo základných albumov modernej slovenskej populárnej hudby.
Spolu s Mariánom Vargom sa v roku 1972 podpísal pod vznik mimoriadne invenčnej a originálnej piesňovej poetiky, ktorú ponúkol výnimočný album Zelená pošta.Diskografia Pavla Hammela je značne bohatá. Jeho rozmanitú tvorbu dopĺňa napríklad aj spolupráca na hudbe do prvého pôvodného slovenského rockového muzikálu Cyrano z predmestia (1977) na texty Jána Štrassera a Kamila Peteraja.
Za svoju umeleckú činnosť získal Pavol Hammel titul Zaslúžilý umelec, v januári 2018 si prevzal Krištáľové krídlo v kategórii Mimoriadne ocenenie a v roku 2019 sa stal držiteľom Veľkej ceny SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský) za celoživotné dielo.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame