Súťaž - BRATISLAVA – 7. kolo

Súťaž - BRATISLAVA – 7. kolo

Po letnej prestávke pokračujeme v našom súťažnom cykle venovanom Bratislave. Od začiatku roka Vám ponúkame pestré informácie o našom hlavnom meste, meste s bohatou históriou, jedinečnou polohou i zaujímavou gastronómiou.

Hrad Devín má jedny z najpohnutejších, ale aj najbohatších dejín spomedzi hradných sídel na Slovensku. S existenciou niekdajšieho hradiska sa spája prítomnosť keltského a neskôr rímskeho etnika. Hrad bol svedkom slávy aj pádu Veľkej Moravy, prvého štátneho útvaru slovanských predkov na Slovensku, a bol tiež dôležitou súčasťou sústavy pohraničných pevností Uhorského kráľovstva. Slovanské hradisko sa prvý raz spomína v roku 864 pod názvom Dowina. Na rozdiel od väčšiny slovenských hradov prežil až do začiatku 19. storočia. Osudným sa mu stal vpád napoleonských vojsk do Bratislavy v roku 1809. Mesto sa Napoleonovi dobyť nepodarilo, pri odchode však jeho vojská vyhodili hrad Devín do vzduchu. Najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia Ľudovít Štúr založil svojim povestným výletom na hrad Devín na jar roku 1836 tradíciu pútnického miesta spätého s najslávnejšími obdobiami národných dejín. V roku 1961 bola ruina hradu vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Spolu s Bratislavským hradom tvorí hrad Devín dvojicu významných reprezentantov našej histórie.

Od 30. rokov 20. storočia sa na devínskom hrade realizuje archeologický výskum, ktorého výsledky sa prezentujú návštevníkom v podobe výstav. Hrad Devín je významná archeologická lokalita. Nájdete tam aj muzeálne expozície. V jaskyniach horného hradu je inštalovaná stála expozícia Hrad Devín v 13. až 20. storočí. Od apríla tohto roka si návštevníci môžu pozrieť zaujímavú výstavu, ktorá predstavuje významné historické míľniky tohto výnimočného miesta.

Devínsky hrad ponúka aj magické výhľady. V nádhernej scenérii s dvojfarebným sútokom Dunaja a Moravy vyniká elegantná štíhla veža s cimburím. Podľa povesti sa nazýva Panenská veža. V minulosti bola vyobrazená na slovenskej 50 halierovej minci.

Devínsky hrad stojaci na sútoku Dunaja a Moravy má v dejinách nezameniteľné miesto. Dvakrát vo svojej histórii bol súčasťou najvýznamnejšej hranice deliacej Európu. Prvý raz v dobe Rímskeho impéria na začiatku letopočtu tam takmer štyristo rokov viedlo legendárne Limes Romanus, hranica, ktorou sa antická civilizácia bránila proti nájazdom barbarov. Druhýkrát v rokoch 1948 až 1989 tam stála železná opona. Vojakmi strážená bariéra z ostnatého drôtu, ktorou totalitný blok socialistických krajín žijúcich v područí Sovietskeho zväzu násilne bránil odchodu svojich občanov do slobodného a demokratického sveta západnej Európy. Aktuálna výstava Pocta slobode približuje vzniku, trvanie i pádu železnej opony.

Mestská časť Bratislava - Devín bola do roku 1946 samostatnou obcou. Dnes má okolo 1 200 obyvateľov a je významným turistickým cieľom. Na devínsky hrad prichádzajú ročne tisícky návštevníkov zo Slovenska i zo zahraničia. Devín však navštevujú nielen turisti, ale aj politici z celého sveta - napríklad britská kráľovná Alžbeta II., japonský cisársky pár či americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Aj nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prišla v deň svojej inaugurácie položiť veniec k pamätníku Brána slobody. Na devínskom nábreží sú aj ďalšie umelecké a pamiatkové objekty: napríklad pamätník symbolizujúci železnú oponu, ktorý vytvoril Milan Lukáč. Neprehliadnuteľné je aj veľké srdce z hrdzavého ostnatého drôtu od Daniela Brunovského. Devín však ponúka aj zaujímavé kultúrno - spoločenské podujatia - napríklad Národné slávnosti, Rytieri na Devíne, Cigánsky bašavel.

Súťažná otázka 7. kola:

V ktorom roku bola ruina hradu Devín vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku?

Vaše odpovede čakáme do konca septembra na adrese:

Rozhlas a televízia Slovenska,

Rádio Slovakia International, Krajanská redakcia,

Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko.

Využiť môžete aj elektronickú poštu - náš email je rsi_slovak@rtvs.sk . Výherca získa pekný obraz Bratislavy.

7.kolo Devín Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame