Medzi najlepšími svetovými univerzitami aj dve slovenské

Medzi najlepšími svetovými univerzitami aj dve slovenské
V rámci rebríčka Times Higher Education World University Rankings sa medzi najlepšie univerzity sveta dostali dve slovenské - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave a Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. STU sa umiestnila na 801. mieste, UK na 601. až 800. mieste.

Podľa rektora UK Karola Mičietu je s prostriedkami, ktoré majú naše vysoké školy, ťažké konkurovať. Rektor STU Robert Redhammer uviedol, že škola je pripravená zapojiť sa do diskusie o pripravovanej reforme vysokého školstva a prispieť dlhoročnými skúsenosťami.

Ranking vedie Univerzita v Oxforde. Za ňou sa umiestnil Technologický inštitút v Kalifornii. Popri univerzitách z USA a Veľkej Británie sa do prvej dvadsiatky dostala len jedna univerzita z kontinentálnej Európy, a to švajčiarsky Technologický inštitút ETH Zürich.

The World University Rankings hodnotí štyri oblasti - vzdelávanie, výskum, spoluprácu s praxou a spoluprácu so zahraničím. Slovenská technická univerzita v Bratislave bodovala opäť predovšetkým v hodnotení spolupráce s praxou.

The World University Rankings zverejnil hodnotenie 12. krát. Patrí do tzv. Veľkej trojky najstarších a najprestížnejších svetových rebríčkov spolu s QS World University Rankings a ARWU - Šanghajský rebríček.

Zdroj: RTVS, TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame