Stretnutie šéfov parlamentov

Stretnutie šéfov parlamentov

V priestoroch Bratislavského hradu rokovali predsedovia českého a slovenského parlamentu. Výročné zasadnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka a predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radka Vondráčka sa konalo pri príležitosti viacerých spoločných výročí.

Témy rokovania sa venovali najmä nášmu rokovaciemu poriadku a väčšej spolupráci v rámci Vyšehradskej štvorky. Obaja lídri parlamentov sa zhodli na tom, aby V4 na spoločných rokovaniach viac rozhodovalo aj o Európskych problémoch, závery čoho by boli neskôr predkladané aj na pôde Európskeho parlamentu. Touto cestou by mohla byť skupina krajín V4 "viac počutá" v Európe.

Predseda českého parlamentu privítal aj rozšírené formáty V4, o ktoré sa už dlhodobo snaží predseda NR SR A. Danko. Potvrdili si záujem stretnutia V4+pobaltské krajiny, V4+Benelux, V4+Francúzsko a Nemecko, ktoré sa majú uskutočniť počas slovenského predsedníctva krajín Vyšehradskej štvorky.

Téma prišla aj na slovenský rokovací poriadok. Český parlament sa podľa slov jeho predsedu R. Vondráčka bude našou novelizovanou formou inšpirovať a v niektorých prípadoch aj preberať. Obe krajiny sa zároveň budú snažiť zblížiť svoje rokovacie poriadky s Európskym parlamentom.

Predseda českého parlamentu Radek Vondráček na záver stretnutia prijal pozvanie svojho slovenského kolegu Andreja Danka, a vystúpi v pléne slovenského parlamentu. Predseda NR SR A. Danko zasa vystúpi pred poslancami českého parlamentu. Umožniť by to mala novela rokovacích poriadkov oboch krajín, ktorá by dovoľovala vystúpiť v pléne aj zahraničným politikom.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame