Tripartita o nedostatku zamestnancov

Tripartita o nedostatku zamestnancov

Premiér Peter Pellegrini a minister hospodárstva Peter Žiga po pondelkovom rokovaní tripartity uviedli, že by sa vláda mala zaoberať myšlienkou krátenia, resp. pozastavenia dávky v nezamestnanosti pre ľudí, ktorí odmietajú pracovať. Na našom trhu práce je totiž nedostatok ľudí, preto vznikajú obavy, že by zo Slovenska začali odchádzať firmy. Budeme buď musieť prijať pracovné sily zo zahraničia alebo zapojiť do práce 150-tisíc nezamestnaných z úradov práce.

"Treba dať prácu každému, kto o ňu stojí. Nemyslím si, že sme úplne vyčerpali všetky možnosti. Treba ale otvorene povedať, že je značné množstvo ľudí, ktorí záujem pracovať nemajú. Našou úlohou bude spoločne hľadať spôsob a formu ako ich do istej miery donútiť, ale musí to byť v súlade so slovenskou Ústavou," poznamenal k návrhu premiéra a šéfa rezortu hospodárstva minister práce Ján Richter.

Konfederácia odborových zväzov nepovažuje krátenie alebo pozastavenie dávky za dobré riešenie z dlhodobého hľadiska. "Takéto jednorazové opatrenie môže istú skupinu obyvateľstva vrhnúť do pasce chudoby. Odstraňovanie dopadov, ktoré chudoba prináša, je pre štát ekonomicky oveľa náročnejšie, ako prvoplánovo riešiť túto otázku tým, že stopnem istej skupine obyvateľstva sociálne dávky," myslí si odborárska viceprezidentka Monika Uhlerová.

Tripartita by sa mala po letných prázdninách zaoberať aktuálnou situáciou na trhu práce. Chce prijať dokument, ktorý by mal stanoviť, ako pomôcť firmám s nedostatkom pracovníkov. Ústredia práce už zverejnilo nedostatkové profesie na svojom webe a rozdelilo ich podľa potrieb regiónov s nezamestnanosťou pod 5%.

Zdroj: TASR/RTVS

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame