Na Slovensku klesá počet živočíchov

Na Slovensku klesá počet živočíchov

Svetový fond na ochranu prírody predstavil Správu o stave planéty. Raz za dva roky hodnotí populáciu štyroch tisícok rôznych druhov zvierat. Podľa aktuálnej správy klesá na Zemi počet druhov živočíchov alarmujúcou rýchlosťou. Najohrozenejšie sú druhy živočíchov z tropických oblastí južnej a strednej Ameriky. Aj na Slovensku klesajú populácie rýb, vtákov, obojživelníkov či cicavcov. Napr. za posledných štyridsať rokov klesla populácia hlucháňa hôrneho približne o 70 %. „Keďže u nás sa ťažba zdvojnásobila takže tento druh úplne stráca svoje prirodzené prostredie a je to jeden z tých druhov, ktorý naše deti môžu poznať len z čítaniek. Spracovali sa dáta z roku 1970 a musíme konštatovať, že klesla populácia živočíchov o 60%, čo je veľmi veľa," uviedla riaditeľka Svetového fondu na ochranu prírody v SR Miroslava Plassmann.

Rôznorodosť krajiny, rastlín a živočíchov ohrozuje najmä poľnohospodárstvo. Pre výruby ubúda prirodzené prostredie pre živočíchov najmä v lesoch, pralesoch či mokradiach. Slovenské ministerstvo životného prostredia priznáva, že pri ochrane prírody dobieha zameškaný čas. Rezort už pripravil novelu zákona o ochrane prírody. „Národné parky by mali mať polovicu územia bez zásahovú a na druhej polovici by sa mohlo hospodáriť výlučne prírode blízkym spôsobom, čiže žiadne holoruby," vysvetľuje hovorca enviro rezortu Tomáš Ferenčák. Štátna ochrana prírody totiž dokáže účinne zabrániť ťažbe len na bez zásahových územiach. A tie predstavujú menej ako 2 % rozlohy Slovenska. Podľa novely by sa mali štátne pozemky v národných parkoch presunúť pod Ochranu prírody. V súčasnosti ich obhospodarujú lesníci.

Podľa správy Svetového fondu na ochranu prírody ostáva zatiaľ len 25 % súše nedotknutej človekom. Podľa prognóz bude do roku 2050 len 10 % zeme nedotknutej ľudskou rukou.

Zdroj: RTVS

Silvia Majerová Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame