20 rokov v EÚ: Poznáme sa? - Bulharsko

20 rokov v EÚ: Poznáme sa? - Bulharsko

Významné výročia a udalosti majú vo vysielaní Radia Slovakia International svoje miesto. Tento rok si pripomíname 20 rokov členstva SR v EÚ. Dvakrát do týždňa vám preto budeme predstavovať krajiny, ktoré sú v tomto integračnom zoskupení spolu s nami.

Tento krát to bude Bulharsko. Do Európskej únie vstúpilo o dva a pol roka neskôr než Slovenská republika. Leží na Balkánskom poloostrove, z ktorého zaberá 22 % a kde spája geograficky aj kultúrne Európu s Áziou. Vďaka tomu má naozaj bohatú a rozmanitú históriu a pamiatky. Ponúka takmer 400km nádherného pobrežia Čierneho mora. Už niekoľko rokov sú bulharské prímorské letoviská obľúbeným cieľom turistov zo Slovenska a ďalších európskych krajín. Vnútrozemie Bulharska je typické zalesnenými stráňami hôr, skalami, riečnymi údoliami a jaskyňami.

Vedeli ste, že...

Jedinečný drevený kríž v Rile so 140 miniatúrnymi scénami z Biblie zobrazuje viac než 1.500 postavičiek, z ktorých najväčšia je menšia než zrnko ryže. Do lipového dreva ho špendlíkom 12 rokov vyrezával mních Rafail, až kým neoslepol.

Lactobacillus Bulgaricus je baktéria, ktorá sa nachádza len v Bulharsku, a dáva bulharskému jogurtu jedinečnú chuť a konzistenciu.

Bulharské „áno“ naznačíte pokrútením hlavy (ako naše „nie“) a bulharské „nie“ naznačíte prikývnutím.

Bulharským špecifikomjecelosvetovo známy ružový olej.

Poznáme sa_ Bulharsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Alena Haňová, Red. Iveta Michalíková, Foto: Wikimedia/Tiia Monto

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame