20 rokov v EÚ: Poznáme sa? – Estónsko

20 rokov v EÚ: Poznáme sa? – Estónsko

Významné výročia a udalosti majú vo vysielaní Radia Slovakia International svoje miesto. Tento rok si pripomíname 20 rokov členstva SR v EÚ. Dvakrát do týždňa vám preto budeme predstavovať krajiny, ktoré sú v tomto integračnom zoskupení spolu s nami.

Tento krát to bude Estónsko.

Členom Európskej únie sa stalo rovnako ako Slovenská republika od 1.mája 2004. V tom istom roku sa táto pobaltská krajina stala členom Severoatlantickej aliancie, v roku 2007 vstúpila do Schengenského priestoru a od 1.1.2011 je 17. členom Európskej menovej únie.

Vedeli ste, že...

Estónsko je najsevernejšia a zároveň najmenšia pobaltská krajina s rozlohou takmer ako Slovensko. Estónsko obýva 1 mil. 300 tisíc obyvateľov.

Polovicu územia tvoria lesy a štvrtinu močiare a mokrade, kde sa vyskytuje aj rašelina.

Najvyšším bodom Estónska je Suur Munamägi, ktorý meria 318 m.

Jednu desatinu z Estónska tvoria ostrovy.

Na území Estónska na hraniciach s Ruskom leží štvrté najväčšie európske jazero - Čudské. Je ľadovcového pôvodu o rozlohe 3550 km2, z toho 1570 km2 patrí Estónsku. Do jazera sa vlieva 200 riek a jediným odtokom je rieka Narva, ktorá ústi vo Fínskom zálive.

Túto krajinu začali osídľovať pred 4000 rokmi predkovia súčasných obyvateľov. V roku 1991, po nadvláde Dánov, Švédov, Nemcov, Rusov získala nezávislosť.

Hlavné mesto Tallinn začali budovať od 13. storočia Dáni. Stará časť Tallinnu je zapísaná aj na zozname UNESCO.

20 rokov v EÚ_ Estónsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kristína Hanáková, Iveta Michalíková, Foto: Hendrik Mändla

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame