Pred 25 rokmi sa pri Viedni potopil Ďumbier

Pred 25 rokmi sa pri Viedni potopil Ďumbier

Smrť ôsmich slovenských námorníkov z tlačného remorkéra Ďumbier je doteraz najväčšou tragédiou na Dunaji v novodobých dejinách. Havária sa odohrala 22. októbra 1996 večer neďaleko elektrárne vo Viedni-Freudenau. V piatok 22. októbra od nešťastia uplynulo 25 rokov.
Tragédia sa stala desať minút pred 20. hodinou. Tlačný remorkér Ďumbier s loďou naloženou 750 tonami kostnej múčky v zlom počasí minul dráhu do plavebnej komory a silný prúd ho zahnal k prepúšťacím splavom na reguláciu vody. Tam sa loď s nákladom zachytila na múroch druhej a tretej hate, zatiaľ čo remorkér s posádkou stiahol prúd cez štvrtú hať.
Rýchlosť vody v Dunaji bola väčšia, ako mohol vyvinúť motor remorkéra, preto podľa očitého svedka Rakúšana sa remorkér takmer zastavil na jednom mieste, potom zmenil smer a išiel po prúde. Pre vysoký stav vody boli oceľové vráta na vodnom diele pootvorené, aby mohla masa vody odtekať. Remorkér narazil na tieto pootvorené vráta, pritom sa prakticky zdemoloval.
Zničený remorkér so zapnutými motormi sa potopil o 22.30 h. Voda ho stiahla do hlavného koryta rieky. V čase nehody dosahovala hladina Dunaja 670 centimetrov (cm), čo bolo len 30 cm pod kritickým stavom, keď je ešte rieka pre lode splavná.
Posádku lode, ktorá patrila Slovenskej plavbe dunajskej (SDP), tvorili Dušan Mišek, Zdenko Dubský, Emil Šimek, Milan Labát, Anton Fučkovica, Robert Boroš, Ivan Ledec, Martin Temniak a Jozef Novoveský.
Pátranie helikoptéry a záchrannej lode po členoch posádky trvalo do polnoci. Ako jediný prežil nehodu 46-ročný Emil Šimek. S ťažkými zraneniami ho previezli do sociálno-medicínskeho centra na Lonngbartenstrasse vo Viedni.
Život mu zachránil 23-ročný stavebný robotník Rainer Haselbacher. Plavba na Dunaji bola dočasne pozastavená. Vrak remorkéru sa podarilo nájsť až 28. októbra, vytiahli ho až v roku 1997.
V januári 2002 odhalili ôsmim slovenským námorníkom pamätnú tabuľu.
Nehoda bola predmetom viacerých súdnych sporov. Kauza sa skončila dohodou zúčastnených strán v máji 2002. Žalované strany Rakúska republika a akciová spoločnosť Verbund-Austrian Hydropower vyplatili poškodeným spolu približne 2,954 milióna eur. Z tejto sumy dostala anglická poisťovňa The Standard Stemship Owner 40,6 percenta, Slovenská plavba a prístavy, a. s., Bratislava 36,1 percenta, pozostalí 12,1 percenta a holandské poisťovacie spoločnosti 11,2 percenta.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame