Položili životy za slobodu a demokraciu

Položili životy za slobodu a demokraciu

Jozef Gabčík a Jan Kubiš položili životy za slobodu a demokraciu, ostanú navždy zapísaní v našej histórii. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) pri príležitosti 80. výročia atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.
"Jozef Gabčík a Jan Kubiš boli statočnými vlastencami. Obaja boli pripravení položiť životy za slobodu a demokraciu vo svojej vlasti. Svojím hrdinstvom a odhodlaním zanechali po sebe jasný odkaz, ktorý bude navždy zapísaný do slovenskej aj českej historickej pamäte. Tomuto odkazu sme verní dodnes," povedal Korčok. Podčiarkol, že sloboda a demokracia sú hodnoty, na ktorých je postavená naša diplomacia a spoločnosť.
Rezort diplomacie ozrejmil, že samotná operácia Anthropoid a jej úspech vyvolali veľký medzinárodný ohlas. Exilová československá vláda v Londýne podľa slov rezortu situáciu využila na presadenie svojich požiadaviek počas rokovaní so spojencami. Aj to malo prispieť k tomu, že Veľká Británia a Francúzsky národný výbor odvolali podpis pod Mníchovskou dohodou.
Atentát na Heydricha spáchali 27. mája 1942 v Prahe Jozef Gabčík s Janom Kubišom. Odstránenie vysokopostaveného nacistického pohlavára počas okupačného režimu v Čechách a na Morave pokladajú historici za najväčší protinacistický odbojový čin v Európe. Na príprave operácie Anthropoid sa okrem Gabčíka a Kubiša podieľali i ďalší parašutisti.
Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava heydrichiáda - teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame