Opäť po stopách Vrbu a Wetzlera

Opäť po stopách Vrbu a Wetzlera

Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročilo v pondelok z priestorov nemeckého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime vyše 40 ľudí. Informovala o tom slovenská pobočka Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem.
Pochod kopíruje približne 130 kilometrov dlhú trasu dvoch slovenských Židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfreda Wetzlera, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 úspešne ušli z koncentračného tábora na Slovensko do obce Skalité. Neskôr pokračovali vlakom do Žiliny.

Účastníci budú putovať od pondelka z väčšej časti po území Poľska smerom k hranici so Slovenskom. Trasa pochodu sa opiera o opisy úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom. V sobotu 6. augusta o 9.00 h sa presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde sa uskutoční spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu, vytvorenom slovenským sochárom Ferom Guldanom, ktorý tam pamätník osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014.
Posledný úsek na slovenskej strane účastníci absolvujú prevažne vlakom, rovnako ako vtedy hrdinovia na úteku. Po príchode do Žiliny sa všetci zhromaždia v Pamätnej izbe Wetzlera a Vrbu. Vo večerných hodinách sa v Neologickej synagóge v Žiline uskutoční stretnutie pre verejnosť.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame