Memorandum národa slovenského

Memorandum národa slovenského

Slovensko si 7. júna pripomína pamätný deň Výročie Memoranda národa slovenského. Uplynulo 162 rokov od prijatia tohto dokumentu národno-emancipačného procesu formovania slovenského národa. Slovenské národné zhromaždenie odobrilo jeho konečné znenie 7. júna 1861 v Turčianskom Svätom Martine. Hlavným osnovateľom dokumentu bol národný buditeľ Štefan Marko Daxner. Hovorí historik Pavol Parenička:

Memorandum národa slovenského Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Memorandum deklarovalo nároky na slovakizáciu správy, súdnictva a školstva na území samosprávneho Hornouhorského slovenského Okolia. Požadoval sa adekvátny pomer v používaní slovenčiny a maďarčiny v úradnom styku a vo vyučovaní. Medzi požiadavky patrilo zriadenie slovenskej právnickej akadémie či povolenie zakladať slovenské kultúrne spolky.

Požiadavky sa v Uhorskom sneme nepodarilo naplniť. Neskôr sa však o tento dokument opierali zakladatelia Matice slovenskej v roku 1863 i zakladatelia Slovenskej národnej strany v roku 1871. Požiadavky tiež ostali základným programovým cieľom slovenských národovcov aj v ďalšom období do vypuknutia I. svetovej vojny.

Zdroj: TASR/RTVS

 

Martin Haraj; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame