Spevácky zbor oslávil 140. výročie vzniku

Spevácky zbor oslávil 140. výročie vzniku

Zvolenský spevácky zbor oslávil 140. výročie svojho vzniku, za tento čas však prešiel rôznymi názvami. Vznikol v 19. storočí, v roku 1883, pri zvolenskej továrni na plech Union. Jeho názov bol Hudobný, spevácky a čítací spolok Union vo Zvolene. Továreň však v roku 1922 zrušili a činnosť hudobného spolku bola ohrozená. Pár nadšencov ho zachránilo a premenovali ho na Robotnícky spevokol Úsvit. V roku 1929 mal 50 členov a aj v ťažkých časoch počas druhej svetovej vojny jeho činnosť pokračovala, niekedy aj ilegálne. Po vojne prechádzal zbor rôznymi zmenami a rozdelili ho na rôzne zložky. V 60. rokoch minulého storočia sa spojili mužská a ženská zložka a vznikol Robotnícky spevácky zbor. V tom období dostal mnohé vyznamenania. V roku 1990 ho premenovali na Zvolenský spevácky zbor. V roku 2005 spevokol zmenil názov na súčasný, Zvolenský spevácky zbor, občianske združenie. V súčasnosti má 35 členov a dirigentkou je Oľga Brozmanová.

Zbor má vo svojom repertoári sakrálne, barokové skladby i slovenské, moravské a české ľudové piesne. Vo vianočnom období sú to aj koledy. Časť z nich je so sprievodom rôznych hudobných nástrojov, na ktoré hrajú členovia zboru.

Zvolenský spevácky zbor koncertuje na všetkých oslavách a výročiach Zvolena, jeho členovia spievajú aj hymnické piesne. Koncerty bývajú aj na Zvolenskom zámku, v divadle, na námestí i v kostoloch. Spevokol vystupoval aj v Bruseli, Českej republike, na Ukrajine, v Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku i Srbsku.

Zdroj: TASR

Branislav Grman, Foto: Facebook/ZSZ

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame