Slovenskí a českí výskumníci objavili jedno z najstarších mayských miest

Slovenskí a českí výskumníci objavili jedno z najstarších mayských miest

Česko-slovenská archeologická výprava objavila v Guatemale doteraz neznáme mesto mayskej civilizácie, ktoré vzniklo pred zhruba 3000 rokmi. Ich významný nález pomôže odkryť neobjasnené a rozhodujúce fázy mayských dejín. V utorok to oznámila Nadácia Neuron, ktorá výpravu finančne podporila. Expedíciu viedol český výskumník Ladislav Šilhán a Milan Kováč z Univerzity Komenského. Archeológovia identifikovali dosiaľ neznáme mayské osídlenie a podľa vykopávok zistili, že ide zrejme o najstaršie mestské centrum v regióne. Nazvali ho Yax Balam (Prvý Jaguár).
Archeologické vykopávky odhalili paláce, sochy, pozostatky rituálov, astronomické observatóriá a ďalšie objekty. "Podľa vykopávok mesto patrí k najstarším mayským aglomeráciám vôbec. Postupom času dochádzalo k jeho úpadku aj opätovnému rozvoju - od samotného počiatku mayských dejín, vzniku kráľovstva a prvých mestských štátov až po takzvaný mayský kolaps, ktorý spôsobil zánik (mayskej) civilizácie," vysvetlil Kováč.
Zasadiť nálezy do príslušného časového a kultúrneho rámca pomohli expedícii technológie umelej inteligencie. Používali ju pri overovaní digitálnych dát z leteckého snímkovania LiDAR. Podľa vedcov dokáže vykresliť zemský povrch ukrytý v džungli a tak odhaliť stavby či mestské celky. Vykopávky na mieste potom nález potvrdia.
"Technológie síce vopred umožnili identifikovať mesto a vydať sa na presne zacielené miesto v guatemalskej džungli, na mieste sa ale doteraz žiaden prieskum nerobil," zdôraznil Šilhán. Podľa neho tak nebolo jasné, či rôzne zhluky budov hlboko v džungli reálne tvoria kompaktnú aglomeráciu a aký je ich historický význam. Vedci teraz novoobjavené mesto vizualizujú do 3D modelu.
"Sme radi, že stávka na moderné technológie sa vyplatila a že sa potvrdilo, že majú svoje miesto aj v tak tradičnom odbore, akým sú terénne výkopové práce," povedala spoluzakladateľka Nadácie Neuron Monika Vondráková. Podľa jej slov môže táto česko-slovenská stopa zanechať medzinárodný odkaz.
Okrem mesta Yax Balam, kde vedci zdokumentovali sedem štvrtí mestského celku, skúmali aj širší pralesný región. V ňom objavili a zmapovali ďalšie dve menšie mayské mestá.

Iveta Michalíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame