Pred 330 rokmi sa narodil Anton I. Grasalkovič

Pred 330 rokmi sa narodil Anton I. Grasalkovič

Presne pred 330 rokmi sa narodil významný šľachtic a politik Anton I. Grasalkovič. Bol významným staviteľom. Verejnosti je známy najmä po ňom pomenovaný Grasalkovičov palác - súčasné sídlo slovenských prezidentov. Výrazne sa podieľal na barokovej prestavbe hradu v Bratislave, ktorý sa stal sídlom dcéry Márie Terézie Kristíny a jej manžela.

Podľa historičky a etnologičky Kataríny Nádaskej prispel k tomu, aby Máriu Teréziu prijal uhorský snem za kráľovnú. V roku 1732 mu udelila titul baróna a v roku 1743 ho vymenovala do grófskeho stavu. Bol znalcom uhorského práva, národného hospodárstva a ako dobrý organizátor sa okrem vplyvu v uhorskom sneme zaslúžil aj o vyzbrojovanie a zásobovanie armády. Pod jeho vedením kráľovské výnosy vzrástli.

Okrem politiky sa významne podieľal na osídľovaní Dolnej zeme Slovákmi.Gróf Anton I. Grasalkovič sa narodil 6. marca 1694 v Mojmírovciach v rodine baróna Jána Grasalkoviča a jeho manželky Zuzany Egresdy. Zomrel 1. decembra 1771 v obci Čemer (Csömör, Maďarsko) vo veku 77 rokov.

Zdroj: TASR

Zuzana Kejmarová, Foto: Wikimedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame