Režisér Peter Mikulík sa dožíva 80 rokov

Režisér Peter Mikulík sa dožíva 80 rokov

Peter Mikulík patrí medzi najrenomovanejších slovenských divadelných a televíznych režisérov. Jeho rukopis nesú desiatky hier a inscenácií, ktoré režíroval v Slovenskom národnom divadle (SND) a v Slovenskej televízii. Bol dvorným režisérom hercov Júliusa Satinského a Milana Lasicu. Svoje majstrovstvo dlhé roky odovzdáva ako pedagóg Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Vo štvrtok 10. júna sa herec, režisér a pedagóg Peter Mikulík dožíva 80 rokov.

Starší brat zosnulého herca Pavla Mikulíka a manžel herečky Zuzany Kocúrikovej sa narodil 10. júna 1941 v Trenčíne. Herecké skúsenosti získaval od detstva ako člen Detskej rozhlasovej dramatickej družiny, kde vytvoril veľa postáv v rozhlasových hrách.

Peter Mikulík chcel byť pôvodne hercom. Na prijímacích skúškach však neuspel, pretože už v tom čase nosil okuliare. Išiel teda na prijímacie skúšky na réžiu, pretože ako s úsmevom hovorí, "tam mohol byť aj človek s okuliarmi." V roku 1963 štúdium réžie na VŠMU aj absolvoval.

Peter Mikulík režíroval predstavenia Milana Lasicu a Júliusa Satinského v bratislavskej Tatra Revue a v roku 1966 ich vystúpenia s názvom Večery pre dvoch, programy v Divadelnom štúdiu a v Štúdiu S. Popri tom bol tiež hercom (1962-1966) a na doskách SND stvárnil napríklad Gaba v hre Hamlet nemá pravdu (1962) a Zimina v Letných hosťoch (1963).

Do kolektívu renomovaných režisérov Činohry SND sa začlenil v polovici šesťdesiatych rokov. Mal rád absurdnú drámu, ale aj svetovú a slovenskú klasiku. Svojou režijnou výpoveďou chcel Peter Mikulík postihnúť rozpornosť dnešného sveta.

Za filmovú kameru sa postavil v roku 1965 keď natočil komédiu Stratený list. V ďalších rokoch režíroval popri divadle aj televízne inscenácie.

Režisér Peter Mikulík stál pri zrode Malej scény v Bratislave. Jeho zásluhou vznikol medzinárodný festival divadelných škôl Istropolitana. Neskôr stál pri zrode divadelnej prehliadky popredných českých a slovenských divadelných scén bývalého Československa s názvom Trialog. Ako šéf Činohry SND sa pričinil o kontinuitu a cieľavedome omladil divadelný súbor.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame