Európske dni archeológie a slovenské akcie

Európske dni archeológie a slovenské akcie

Počas tretieho júnového víkendu sa aj na Slovensku uskutočnia podujatia pri príležitosti Európskych dní archeológie. "Ich cieľom je spropagovať a priblížiť prácu archeológov a archeologické dedičstvo širokej verejnosti," pripomenul koordinátor podujatí Pamiatkový úrad (PÚ) SR.

Program sa bude odohrávať na archeologických náleziskách a v múzeách, ako aj v online priestore. V prípade archeologických nálezísk sa verejnosť môže v sobotu (19. 6.) zúčastniť napríklad v Modre-Harmónii na prechádzke po pozostatkoch rudnej banskej činnosti v Malých Karpatoch, v Banskej Štiavnici zasa vyraziť na potulky Za tajomstvami Glanzenbergu - najstaršej archeologickej lokality v Banskej Štiavnici. Archeológ PÚ zoberie v nedeľu (20. 6.) záujemcov na prechádzku Historickým náučným chodníkom hradiska Zobor v Nitre.
Z podujatí v interiéri múzeí si možno vybrať z ponuky Múzea v Kežmarku, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote či Mestského múzea v Zlatých Moravciach, kde bude v piatok (18. 6.) otvorená výstava Archeologický výskum a obnova Oponického hradu.

Na internete budú sprístupnené interaktívne prezentácie archeologických nálezísk či prednášky na zaujímavé témy.

Kompletný program Európskych dní archeológie 2021 sa postupne zverejňuje aj na facebookovej stránke Európske dni archeológie Slovensko.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková, foto: tasr

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame