Slovenský dizajn vo francúzskom Marseille

Slovenský dizajn vo francúzskom Marseille

Krehký betón je názov výstavy súčasného slovenského dizajnu, ktorú pripravili Slovenské centrum dizajnu (SCD) v spolupráci s francúzskym partnerom Kolektiv Cité Radieuse. V sobotu ju otvorili vo francúzskom Marseille v Le Corbusierovej Unité d'habitation. Na rovnakom mieste je už od 5. júna dostupný pop-up shop slovenského dizajnu taktiež pod názvom Krehký betón. Spolu s výstavou Márie Švarbovej Fragile Concrete (26. 6. - 27. 8.) sa tak s Kolektiv Cité Radieuse vytvorili tri unikátne výstavné podujatia, ktoré spája estetika brutalizmu.
Organizátori výstavy pripomínajú, že Bratislava patrí k európskym mestám s veľkou koncentráciou budov postavených v štýle neskorého modernizmu a brutalistickom štýle 60. - 80. rokov. "Ten je nielen typickým znakom hlavného mesta Slovenska, ale aj zdrojom inšpirácie pre celú generáciu dizajnérov, grafikov, filmárov či umelcov," uvádzajú organizátori. Vybraných dizajnérov pôsobiacich v tomto prostredí vybrali na výstavu slovenského dizajnu v komplexe Unité d'habitation, ktorý sa často považuje za jeden z prototypov stavieb brutalizmu.
Výstava, ktorá otvára diskusiu o paradoxnej krehkosti betónu ako materiálu, predstavuje viac ako 20 dizajnérov, umelcov a dizajnérskych štúdií. Sú medzi nimi napríklad ALLT STUDIO, Archimera, Oleksandra Bakushina, Alexandra Barth, Natália Blahová, Michaeila Chmelíčková, Kickie Chudíková, Andrea Ďurianová, Marcel Holubec W (spolupráca s Mikinou Dimunovou), Marko Horban, Lousy Auber, Lucia Kováčiková, Michaela Kompaníková, Mach & Krovina, Ové Pictures či Beton Export.
Výstava je súčasťou celoročného projektu Rok slovenského dizajnu 2021, ktorý realizuje SCD v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR a partnermi. Súčasný slovenský dizajn môžu vo francúzskom Marseille obdivovať do 1. októbra.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková, Foto: Flickr/Dean Hochman

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame