ZOOM 3 Filipa Kuliseva

ZOOM 3 Filipa Kuliseva

Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev predstavil vo štvrtok na Bratislavskom hrade svoju knižnú novinku ZOOM 3 - Príbehy fotografií. Na vernisáži výstavy Amazing Planet ju do života uviedli prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a astrobiologička Michaela Musilová. Ako prezradil Filip Kulisev, desaťročia cestovania a fotenia prírodných scenérií ho presvedčili, že planéta Zem a jej príroda sú zázrak. "Ako inak nazvať šantenie s miliónmi zlatých medúz na súostroví Palau alebo nočný ponor k veľkým rajam na Havaji? Intenzívnejšie sme to precítili, keď sme sa ako Robinson s Piatkom ocitli na pustom ostrove na Tonge v Pacifiku, odkázaní len na seba," spomína Kulisev na dobrodružné putovanie s manželkou Zuzanou, ktoré dokazujú fotografie a cestovateľské príbehy v ZOOM 3.
Kulisevove fotografie vedia nadchnúť a motivujú objavovať krásy sveta aj Michaelu Musilovú, astrobiologičku a vedúcu troch desiatok simulovaných mesačných a marťanských misií na americkej základni na Havaji. "Vďaka jeho práci viem ešte viac oceniť, aká jedinečná je naša planéta a že by sme sa o ňu mali lepšie starať," povedala Musilová, ktorá publikáciu pokrstila telemostom z havajského ostrova Big Island, kde velí novej misii. Knihe zaželala všetko najlepšie simulovaným marťanským prachom zo sopky Mauna Loa.
Čiernym sopečným pieskom z Havaja novinku posypal Ivan Bella, ktorý dôverne pozná pohľad na Zem z kozmu, aj preto oceňuje Kulisevove fotografie a príbehy. "Prírodné scenérie, stromy, rieky, polia, hory v jeho podaní dokážu zaujať, pritiahnuť pohľad, pristaviť sa, ale aj zamyslieť nad tým, že takýchto miest je stále menej a nemusia tu byť večne," hovorí Bella. Konštatoval, že negatívny vplyv človeka na našu planétu bolo možné pozorovať aj z vesmíru, z výšky 350 až 400 kilometrov: "Verím, že Filipove fotografie motivujú a naďalej budú motivovať ľudí na celom svete vynaložiť väčšie úsilie v boji o zachovanie krás zachytených jeho objektívom a nielen ich."
Kulisev prichádza s novinkou ZOOM 3 sedem rokov po vydaní druhého dielu. Venoval sa iným knihám a projektom, počet navštívených krajín zaokrúhlil na 140. Jeho aktuálna výstava na Západnej terase Bratislavského hradu sa koná v spolupráci s Národnou radou SR, pre verejnosť bude otvorená do 21. septembra.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame