Vystúpia umelci z piatich krajín

Vystúpia umelci z piatich krajín

Jubilejný 50. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola sa vo štvrtok začal večerným otváracím koncertom v Košiciach. Program festivalu bude do 29. septembra okrem Košíc aj v partnerských mestách - Poprade, Kežmarku, Sabinove, Rimavskej Sobote a letohrádku Dardanely v Markušovciach. Organy rozozvučia umelci zo Slovenska, Česka, Rakúska, Maďarska a Dánska.


Otvárací koncert festivalu uviedol nový šéfdirigent ŠfK Robert Jindra. S košickými filharmonikmi sa v role sólistu predstavil maďarský organista Robert Kovács. Rozohral veľký organ Rieger-Kloss z roku 1976, ktorého stavbu inicioval zakladateľ festivalu Ivan Sokol. Súčasťou ponuky pre návštevníkov v Dome umenia je aj výstava fotografií organov a kostolov Dávida Hanka "Make Organs Great Again", ktorá potrvá do 30. septembra.
Na ďalších koncertoch predstavia svoje umenie v hre na organe Slovenka Monika Melcová, Pavel Kohout z ČR, David Bendix Nielsen z Dánska a hlavný organista kostola sv. Augustína vo Viedni Wolfgang Capek.
Záverečný organový recitál v podaní Bendixa Nielsena sa uskutoční 29. septembra v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

Zdroj: RTVS

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame