Na Východnej premietli aj najstarší slovenský film Jánošík

Na Východnej premietli aj najstarší slovenský film Jánošík

Vystúpenia Folklórnej skupiny Kriváň z Východnej a zahraničných kolektívov z Bulharska, Srbska, Česka a Poľska vo štvrtok slávnostne otvorili 67. ročník Folklórneho festivalu Východná (FFV). Koná sa pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovenskej komisie pre UNESCO.
Festival oživil tradíciu malých "ochutnávok" pripravovaných programov. V malebnom prostredí Múzea liptovskej dediny v Pribyline sa v stredu (29. 6.) predstavili zahraničné súbory zo Srbska a z Bulharska. Je to prvý pokus obnovenia tradície zo 70. rokov minulého storočia. Účinkujúci, ktorí vystupovali na FFV, chodili predstavovať program do okolitých lokalít, napríklad na Štrbské Pleso alebo Folklórne slávnosti v Štrbe.
Vo štvrtok večer si diváci vychutnali premietanie najstaršieho slovenského filmu Jánošík so živým hudobným sprievodom Štátneho komorného orchestra Žilina.

V piatok (1. 7.) vystúpil Maďarský štátny ľudový súbor MÁNE z Budapešti s predstavením Oživené Podkarpatsko, ktoré prezentuje tanečno-hudobnú tradíciu národov žijúcich na tomto území. Vývoj slovenskej tanečnej tradície predstavil autorský program Letokruhy tanca.
Nedeľný (3. 7.) program uzatvára hudobné predstavenie v evanjelickom kostole, slávnostný sprievod obcou Východná a záverečný galaprogram festivalu na Veľkej scéne.

Osobitosťou 67. ročníka FFV je prezentácia najúspešnejších detských folklórnych súborov, speváckych skupín i detských ľudových hudieb a speváčikov, postupujúcich z krajských kôl celoštátnych súťaží.
FFV organizuje Národné osvetové centrum, spoluorganizátorom je obec Východná. Festival je najstarším podujatím na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru a folklorizmu a tiež vrcholnou prehliadkou folklórneho hnutia so štatútom CIOFF International.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame