Cena ministerky kultúry

Cena ministerky kultúry

Cenu ministerky kultúry SR za rok 2021 získali knižnica pre mládež i herecké legendy. Ocenenia v oblastiach umenia, kultúrneho dedičstva a osvetovej činnosti odovzdávala šéfka kultúrneho rezortu Natália Milanová.
"Umenie je sila, ktorá dokáže meniť zlé na dobré, preto ak chceme byť ako spoločenstvo silní, musíme urobiť všetko preto, aby sme umenie a kultúru v nás a našich životoch znásobovali. K tomu, aby dobro silnelo, potrebujeme tých, ktorí umenie tvoria," povedala Milanová k oceneniu, ktoré doteraz získalo 153 osobností.
Za výnimočný prínos v oblasti umenia získal Cenu ministerky kultúry tanečník, baletný majster, choreograf Roman Novitzky za umelecké majstrovstvo v oblasti klasického a moderného baletu a výnimočnú reprezentáciu slovenského baletného umenia doma i v zahraničí. Ocenenie ďalej dostala operná speváčka Eva Bodorová za mimoriadne vokálne a herecké stvárnenie postavy Elisabetty v inscenácii Donizettiho opery Roberto Devereux v Štátnom divadle Košice. Za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby si cenu prevzala spisovateľka Jana Bodnárová.

Cena ministerky kultúry za rok 2021 patrí aj Knižnici pre mládež mesta Košice, ktorá ju získala "za výnimočný prínos v oblasti podpory detského čítania, inovovania priestorov a publikovania".
Ocenenie za celoživotný prínos v oblasti kultúry získali štyri osobnosti. Za celoživotný prínos do literárno-kritického myslenia, za spoluvytváranie a určovanie pohybu slovenskej literatúry a kultúry a za morálno-etické postoje ho získal literárny vedec, historik a kritik Milan Hamada. Muzikologička, hudobná kritička a publicistka Terézia Ursínyová ho dostala za celoživotný prínos v hudobnej kritike, publicistike a muzikológii. Laureátkami Ceny ministerky kultúry SR sa stali i herečky a pedagogičky Božidara Turzonovová a Emília Vášáryová, ktoré ju získali "za celoživotné herecké majstrovstvo a prínos do rozvoja dramatického umenia".
Cena ministerky kultúry pre jednotlivcov i inštitúcie a kolektívy je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, knižničných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame