Bratislavská tepláreň ocenená na celosvetovej súťaži

Bratislavská tepláreň ocenená na celosvetovej súťaži

Rekonštrukciu bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky, ocenili na celosvetovej súťaži architektúry v španielskom meste Bilbao. V rámci The Architecture MasterPrize Award 2022 získala najvyššie ocenenie v kategórii industriálnych stavieb. Projekt bol ocenený spomedzi viac ako 1000 projektov zo 65 krajín sveta ako vôbec prvá stavba zo Slovenska.

Jurkovičovu tepláreň začali stavať v roku 1941 a dokončili ju v roku 1944. Bola súčasťou priemyselného centra Bratislavy, mimo historického jadra mesta. Pre blízkosť prístavu a vlakovej vlečky vzniklo viacero továrenských stavieb ako Cvernovka, Gumon, Kablo či rafinéria Apollo. Jurkovičova tepláreň je jedným z posledných odkazov na priemyselnú históriu tejto lokality v Bratislave. Počas bombardovania rafinérie Apollo bola čiastočne zasiahnutá a roky po ukončení svojej prevádzky chátrala.

Komplexná rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne stála viac ako 13 miliónov eur. Budova je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od architektky Zahy Hadid v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. Je to dôkaz, že aj na Slovensku máme stavby medzinárodného významu.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame