Stromy napadnuté lykožrútom vyrúbu

Stromy napadnuté lykožrútom vyrúbu

Všetky stromy napadnuté lykožrútom sa vyrúbu. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) v súvislosti s výrubom stromov v Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku. Stromy spôsobujúce kalamitnú situáciu pôjdu podľa neho čo najrýchlejšie dole, lebo ohrozujú kvalitu a zdravie slovenských lesov.

Skonštatoval, že v jednom strome napadnutom lykožrútmi sa nachádza 300.000 lykožrútov. Chrobáky letia do desiatich kilometrov a na zničenie jedného stromu ich stačí 300. Envirorezort podľa Tarabu nebude tolerovať ani stavy, keď sa na povolenie na výrub stromov čakalo 700 dní.

Kôprová dolina sa spolu s Tichou dolinou stali v roku 2007 symbolom sporu medzi ochranármi a lesníkmi o to, ako sa vyrovnať s následkami veternej kalamity a premnožením lykožrúta v najprísnejšie chránených oblastiach. Kým lesníci aj štátne orgány presadzovali aktívny manažment, environmentalisti trvali na ponechaní na samovývoj. Ťažbe priamo na mieste bránili mimovládne organizácie. O ťažbu kalamitného dreva sa zaujímala aj Európska komisia.

Zdroj: TASR

Zuzana Kejmarová, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame