Priekopník moderného slovenského herectva "reálneho tónu"

Priekopník moderného slovenského herectva "reálneho tónu"

Nedožité 100. výročie narodenia legendy slovenského herectva Ladislava Chudíka pripomenie fotografická výstava, ktorú v stredu otvorili vo Výstavnej sieni novej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Je to redizajn pôvodnej výstavy z roku 2014. Autorkou výstavy o živote a umeleckej tvorbe herca, ktorý len na doskách SND stvárnil vyše 130 postáv, je Ľubica Krénová. Výstava potrvá do 22. júna.

Pri príležitosti 100. výročia narodenia herca dáva Divadelný ústav do pozornosti aj publikáciu Ladislav Chudík. Autorka Ľubica Krénová v nej čitateľom predstavuje ľudský i profesijný profil nášho najvýznamnejšieho herca "prvej činohry" nielen prostredníctvom jeho divadelných, filmových, televíznych a rozhlasových postáv, ale aj ako obyčajného človeka so všetkými ľudskými radosťami i starosťami.
Storočnicu umelca si SND pripomenulo aj vo štvrtok 23. mája podujatím Hommage á Ladislav Chudík. Majstrovstvo umelca, ktorý vyše šesť desaťročí patril k najvyťaženejším hercom bratislavského divadelníctva, si diváci pripomenuli archívnym záznamom inscenácie drámy Luigiho Pirandella Henrich IV. z roku 1970 v réžii Petra Mikulíka. Okrem Chudíka v nej účinkujú aj ďalšie legendy slovenského herectva - Mária Prechovská, Božidara Turzonovová, Elo Romančík, Viliam Záborský, Dušan Jamrich a iní.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame