Začal sa Minifestival európskeho filmu 5x5

Začal sa Minifestival európskeho filmu 5x5

Najlepšie európske filmy prináša do regiónov Minifestival európskeho filmu 5x5. Podujatie slávnostne otvorili v stredu v Bratislave. V poradí 18. ročník putovnej prehliadky otvoril film Karaoke Blues od fínskeho režiséra a scenáristu Akiho Kaurismäkiho. Zaujímavé európske filmové počiny si môžu pozrieť diváci zdarma v piatich slovenských mestách do 29. mája. Okrem hlavného mesta hosťuje prehliadka v Banskej Bystrici, Trenčíne, Košiciach a Prešove.

Minifestival premietne päť európskych titulov podporených z programu EÚ Kreatívna Európa - MEDIA. V programe figuruje francúzsky film Anatómia pádu (réžia Justine Triet), ktorý si odniesol Zlatú palmu z MFF Cannes 2023 či francúzsky film Umenie jesť a milovať, kde Juliette Binoche a Benoit Magimel k sebe hľadajú cestu cez lásku ku gastronómii. "Anh Hung Tran za film získal cenu za najlepšiu réžiu na MFF Cannes 2023," pripomína SFÚ.
Minifestival európskeho filmu 5x5 organizuje kancelária Creative Europe Desk Slovensko v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku, Európskym parlamentom, sieťou Europe Direct a spoločnosťou Continental film. Podujatie sa koná pod záštitou vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimíra Šuchu.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame