Profil Edity Gruberovej

Profil Edity Gruberovej

Edita Gruberová sa narodila 23. decembra 1946 v Bratislave. V rokoch 1961-1968 študovala na bratislavskom konzervatóriu u Márie Medveckej a následne na Vysokej škole múzických umení. Už počas štúdia spievala v Lúčnici a hosťovala na scéne Slovenského národného divadla v Bratislave.

V rokoch 1968–1970 naštudovala viacero veľkých postáv ako sólistka operného súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. Obdivuhodnú kariéru na jednej z vrcholných európskych scén – vo Viedenskej štátnej opere – začala v roku 1970 úlohou Kráľovnej noci v Čarovnej flaute Wolfganga Amadea Mozarta. Zakrátko po úspešnom uvedení vo Viedni získala stály angažmán.

Cestu k medzinárodnému uznaniu a svetovej sláve otvorila sopranistke náročná úloha Zerbinetty v opere Ariadna na Naxe od Richarda Straussa z roku 1976. Edita Gruberová vzbudila svojím výkonom pod hudobným vedením Karla Böhma obrovskú pozornosť. Začali jej prichádzať pozvania a angažmány z newyorskej Metropolitnej opery, milánskej La Scaly, londýnskej Covent Garden, z Parížskej národnej opery alebo Bavorskej štátnej opery v Mníchove.

Spomienky Edity Gruberovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Edita Gruberová vystupovala na všetkých významných svetových operných scénach a účinkovala s najvýznamnejšími svetovými dirigentmi a orchestrami. V odbore operného belcanta sa vypracovala medzi majstrov umeleckej renesancie starých autorov talianskej školy. Svojimi precíznymi a inšpiratívnymi výkonmi priviedla túto tvorbu k novému rozkvetu.

Operná diva získala za svoje interpretačné umenie viacero ocenení. V roku 1980 jej udelili rakúsky titul "Österreichische Kammersängerin". O osem rokov neskôr sa stala čestnou členkou Viedenskej štátnej opery. Edita Gruberová je tiež nositeľkou Radu Bieleho dvojkríža II. triedy (1997) a v roku 2013 si v nemeckom Baden-Badene prevzala prestížnu Hudobnú cenu Herberta von Karajana. Vtedajší minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák jej udelil v decembra 2016 vo Viedni Zlatú plaketu za jej celoživotný výnimočný umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska v zahraničí.

Edita Gruberová nás opustila 18. októbra 2021 v Zürichu.

Zdroj: TASR

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame