Zádušná omša za kardinála Jozefa Tomka

Zádušná omša za kardinála Jozefa Tomka

Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa vo štvrtok uskutočnila posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re, ktorého s Tomkom spájalo dlhoročné priateľstvo a záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František. Na obradoch vo Vatikáne sa zúčastnili slovenskí biskupi. Ich delegáciu v talianskej metropole viedli bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Po rozlúčke v Ríme prepravili pozostatky zosnulého kardinála slovenským vládnym lietadlom do Bratislavy.

V piatok (12. 8.) a v sobotu (13. 8.) budú vystavené na verejnú úctu v Katedrále sv. Martina, kde kardinál Tomko uviedol do úradu súčasného bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského.
V nedeľu a v pondelok (14. - 15. 8.) budú mať túto možnosť veriaci v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach, k dispozícii bude aj kondolenčná kniha.

Omša s pohrebnými obradmi bude v utorok 16. augusta o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Očakáva sa účasť biskupov zo Slovenska a viacerých krajín.
Kardinál Jozef Tomko, ktorý bol najstarším členom kardinálskeho zboru a jediným slovenským kardinálom, zomrel 8. augusta v Ríme vo veku 98 rokov.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame