Rozdával smiech a prinášal inteligentný humor

Rozdával smiech a prinášal inteligentný humor

Pred 20 rokmi, 29. decembra 2002, vo veku 61 rokov zomrel komik, herec, spisovateľ, humorista a dramaturg Július Satinský.

Rozdával smiech nielen v slávnej dvojici s Milanom Lasicom. Jeho jemný a inteligentný humor v roli lekára Alberta korenil filmový evergreen S tebou mě baví svět, bol chamtivým kráľom v rozprávke Traja veteráni alebo pilotom Štefanom v komédii Vesničko má středisková. Zábavný glosátor života vedel dať svojim postrehom literárny tvar. A všade vnášal dobrú náladu.

Július Satinský sa narodil a celé detstvo prežil v Bratislave. Ovládal viacero cudzích jazykov. Svojho celoživotného umeleckého partnera Lasicu stretol v 12 rokoch, keď spolu vystupovali vo vianočnom predstavení v bratislavskom Dome pionierov – a rozdelila ich až Satinského smrť o skoro päť dekád neskôr. Od roku 1959 vystupovali ako komická dvojica v autorských programoch, účinkovali v Tatra revue a v Divadelnom štúdiu (Divadlo na korze), v moravskom divadle Večerní Brno a neskôr na Novej scéne v Bratislave. Po roku 1990 založili vlastné divadlo Štúdio L+S. V populárnom kabaretnom programe Ktosi je za dverami spolu glosovali aktuálne témy.

Satinský študoval v 60. rokoch dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení a ako dramaturg pracoval v Československej televízii v Bratislave. Svoj talent rozvinul aj ako autor veľkého množstva scénok, dialógov a celovečerných programov. Prispieval do novín a časopisov, jeho kniha fejtónov Čučoriedkáreň je kolekciou úsmevných rád a ponaučení nielen pre „čučoriedky“, ako Satinský hovoril dievčatám.

Zdroj: ČTK

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame