Jubileum osobnosti grafického dizajnu

Jubileum osobnosti grafického dizajnu

Grafik, typograf, publicista, karikaturista, kurátor projektov Dušan Junek oslávil v nedeľu 26. februára 80. narodeniny. Patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského grafického dizajnu. Jubilujúci autor dal grafickú tvár popredným bankovým, spoločenským a kultúrnym inštitúciám doma i v zahraničí. Vytvoril aj vizuál bratislavského Štúdia L+S.

V rokoch 1967 až 1969 sa stal známy karikatúrami kritickými voči vtedajšej totalitnej moci. Vychádzali v denníkoch Smena, časopisoch Kultúrny život a Mladá tvorba. Za túto tvorbu dostal 15-ročný zákaz verejnej činnosti a bol perzekvovaný režimom. Na výtvarnú scénu sa mohol vrátiť po roku 1989 a tvorbou sa hneď presadil doma i v zahraničí. Poznávacími prvkami Junekovej tvorby sú znaky, symboly, konceptuálne myslenie a osobitý výtvarný vtip.

Je jediným slovenským umelcom-dizajnérom, ktorý je laureátom Icograda Achievement Award. Junekovi ju udelila Medzinárodná rada asociácií grafického dizajnu v Bruseli v roku 2002 za "celoživotnú tvorbu a mimoriadny prínos grafickému dizajnu vo svete".

Juneka zaradili do svetového rebríčka najvýznamnejších osobností svetovej grafiky.

Zdroj: TASR

Martin Haraj Foto: Slovenské centrum dizajnu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame