Na Kilimandžáre skúmala extrémofily i znečistenie oblohy

Na Kilimandžáre skúmala extrémofily i znečistenie oblohy

Slovenská astrobiologička Michaela Musilová skúmala pri vlaňajšom výstupe na najvyšší africký vrchol Kilimandžáro extrémofily aj svetelné znečistenie oblohy.

Extrémofily sú organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach. "Študovali sme, ako dokážu prežiť na Kilimandžáre, do akej výšky a za akých podmienok," doplnila Musilová. Je to podľa nej dôležité pri výskume vesmíru, keď sa snažia nájsť život aj inde v slnečnej sústave. "Keď vieme zistiť, aké sú limity života na Zemi, o to ľahšie potom vieme nájsť v prostredí ako na Marse, kde sú podobné podmienky, čo sa týka teplôt, suchoty a podobne," podotkla.

Najviac tam podľa jej slov videli lišajníky a machy, ale aj mikróby, ktoré neboli viditeľné voľným okom. "Potom sme sa sústredili aj na výskum klimatických zmien. Pozerali sme, akou rýchlosťou sa tam topia ľadovce a aký to bude mať pravdepodobne vplyv na celý ekosystém v okolí," ozrejmila Musilová. Zároveň skúmali aj ľudské znečistenie cez zanechaný odpad alebo svetelné znečistenie oblohy.
Koncom roka plánuje vystúpiť na najvyššiu horu južnej Ameriky - Acongagua. Počas expedície plánuje pokračovať vo vedecko-vzdelávacích projektoch a natočiť ďalší dokumentárny film. Zároveň avizovala, že v roku 2025 by chcela vystúpiť na Mount Everest.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame