Zomrel dirigent Jack M. Händler

Zomrel dirigent Jack M. Händler

24. mája vo veku 75 rokov zomrel huslista, dirigent a organizátor kultúrneho života Jack Martin Händler. Viedol významné orchestre vo viacerých európskych krajinách.

Narodil sa 30. augusta 1947 v Bratislave. V roku 1978 emigroval do Nemecka, kde hral s viacerými hudobnými telesami. V roku 1989 stál pri vzniku orchestra, z ktorého sa neskôr vyvinul komorný orchester mesta Bratislavy Cappella Istropolitana. Spolupodieľal sa na vzniku hudobnej akadémie na podporu mladých talentov.

Jeho osobnosť sa spája s Hudobnými dňami Bruna Waltera, v rámci ktorých zazneli koncerty popri Viedni a Budapešti aj v Bratislave. Založil orchester Solistes Européens Luxembourg, s ktorým v roku 2004 odohral koncert pre Valné zhromaždenie OSN na počesť rozšírenia Európskej únie.

V roku 2008 ho Európska komisia vymenovala za ambasádora pre interkultúrny dialóg a o rok neskôr za ambasádora pre inováciu a kreativitu. Štátne vyznamenania mu udelili Nemecko, Rakúsko, Fínsko či Luxembursko. V roku 2023 mu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Zdroj: TASR

Martin Haraj, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame