SND si pripomína legendu Jozefa Kronera

SND si pripomína legendu Jozefa Kronera

Slovenské národné divadlo si v marci pripomína storočnicu legendárneho herca Jozefa Kronera. Narodil sa v Staškove na Kysuciach 20. marca 1924, zomrel v Bratislave 12. marca 1998. Hold umeniu majstra "smutného smiechu" vzdáva prvá scéna výstavou Legenda zvaná Jozef Kroner.

Jozef Kroner nastúpil do bratislavského angažmánu spolu s manželkou, herečkou Teréziou Kronerovou Hurbanovou v roku 1956. "Prišli z martinského divadla, kde obaja zastávali pozíciu hereckých protagonistov stvárňujúcich najnáročnejšie úlohy repertoáru," hovorí teatrológ Karol Mišovic.

"Režiséri si uvedomovali, že Kroner dokáže vybudovať bohatú charakterizačnú klenbu nielen v rozsahom náročných rolách, ale i plasticky vykresliť drobné žánrové figúrky, ktoré v jeho podaní nadobúdali nadpriemerne presvedčivý človečenský tón." Kronerovým odborom na javisku SND sa stali drobní hrdinovia a bežní ľudia, pokoji si nažívajúci svoj životný kolobeh. "Či už to boli roly komické, dramatické alebo tragikomické, vždy išlo o precízne štúdie ľudského typu, prejavom tak blízkym divákom sediacim v hľadisku," poznamenal Mišovic k umeleckým kvalitám Jozefa Kronera, ktorý účinkoval v desiatkach filmov, televíznych a rozhlasových inscenácií. Súčasťou činoherného súboru SND bol takmer 30 rokov.

ZDROJ: TASR

Kejmarová Zuzana, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame