Pred 120 rokmi sa narodil herec Samuel Adamčík

Pred 120 rokmi sa narodil herec Samuel Adamčík

Od narodenia významného slovenského herca známeho zo slovenskej klasiky Samuela Adamčíka uplynulo 120 rokov. Účinkoval na doskách bratislavskej Novej scény a Činohry Slovenského národného divadla (SND). Pred filmovou kamerou sa predstavil v približne 50 filmoch a v mnohých televíznych projektoch.

Narodil sa 23. júla 1904 v Bohuniciach v učiteľskej rodine. V roku 1924 absolvoval štúdium na učiteľskom ústave v Banskej Štiavnici. Popritom sa intenzívne venoval aj ochotníckemu divadlu. Od roku 1926 pôsobil v Divadelnom odbore Matice slovenskej v Kremnici.

Hereckými výkonmi zaujal aj profesionálnu divadelnú kritiku a ako 42-ročný prijal ponuku režiséra Drahoša Želenského stať sa profesionálnym hercom. Zrelý vek, fyzické danosti a charakteristický zachrípnutý hlas ho predurčili na stvárňovanie rozmanitých charakterov starcov vo svetovej i domácej dramatickej klasike. Predstavil sa napríklad v úlohe Maximiliána Moora v Schillerových Zbojníkoch, alebo stvárnil Serebriakova v Čechovovej hre Ujo Vaňa.

Jeho realistické herectvo so zmyslom pre charakteristický detail v úlohách činorodých starcov často využívali film aj televízia. Prvou snímkou, v ktorej hral bola dráma z obdobia Slovenského národného povstania režiséra Paľa Bielika Vlčie diery (1948).

Hlavné postavy stvárnil v snímkach Pole neorané či Drevená dedina. Známy je aj z filmov a televíznych projektov ako Jánošík I., II., Živí bič, Rok na dedine, Zbehovia a pútnici, Sladký čas Kalimagdory, Hájnikova žena, alebo Tisícročná včela.

Samuel Adamčík, ktorý sa v mladosti aktívne venoval tiež fotografovaniu prírody a hre na kontrabas zomrel 10. júla 1984, necelé dva týždne pred svojimi 80. narodeninami.

Zdroj: TASR

Zuzana Kejmarová, Foto: STVR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame