Srbský dlh pôjde na krajanské projekty

Srbský dlh pôjde na krajanské  projekty

Financie z deblokácie tzv. srbského dlhu vo výške 3,5 milióna Eur budú použité na investície v Srbsku, Maďarsku, Chorvátsku a Rumunsku. Rozhodla o tom na včerajšom rokovaní Rada vlády SR pre krajanské otázky, ktorú viedol štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek.

Financie sa využijú na výstavbu Slovenského centra v Novom Sade, rekonštrukciu domu Martina Luthera v Budapešti, multifunkčné kultúrne centrá v rumunskom Bihori a v Nadlaku, ako aj v chorvátskych Našiciach.

Okrem toho je z tohtoročnej zvýšenej alokácie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí vo výške takmer štyroch miliónov eur na podporu krajanských projektov vyčlenených ďalších 2,8 milióna eur. Rada vlády pre krajanské otázky vzala tiež na vedomie informáciu o aktuálnom stave vydávania osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí.

Rada vlády pre krajanské otázky je poradným a konzultačným orgánom vlády SR v oblasti starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a strategicky usmerňuje aktivity Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Jej predsedom je minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák. Členmi sú štátni tajomníci rezortov zahraničných vecí, školstva, kultúry, vnútra, financií a predseda ÚSŽZ.

Zdroj: TASR


Ingrid Slaninková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame