Pittsburghská dohoda

Pittsburghská dohoda

31. mája uplynie 96 rokov  odvtedy,  čo  bola v  americkom Pittsburghu podpísaná  Pittsburghská  dohoda – dokument, ktorý sa stal Magnou Chartou slovenského národa.  Dokument vznikol v období keď za veľkou mlákou žilo vyše 600 tisíc Slovákov, vydávali šesť slovenských denníkov a združení boli v organizácii Slovenská liga v Amerike.

Dohoda  schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte, v ktorom malo mať Slovensko vlastnú administratívu a snem. Slovákom zaručovala  širokú samosprávu a slovenčinu ako úradný jazyk na školách, v úradoch a vo verejnom živote. Na rozdiel od Clevelandskej dohody nemalo ísť o federatívne usporiadanie štátu a forma štátu mala byť republikánska.

Okrem zástupcov Slovenskej ligy v Amerike ju podpísali aj predstavitelia, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s Tomášom G. Masarykom. Po roku  1919 stala predmetom vnútropolitického zápasu o autonómiu Slovenska. Niektorí českí politici ju právne či úplne spochybňovali, napr. T. G. Masaryk spochybňoval jej platnosť´ a neskôr tvrdil, že nie je právne záväzná, lebo to bola len „lokálna dohoda amerických Čechov a Slovákov“.

O   význame Pittsburghskej  dohody, ale aj o tom  čo predchádzalo  jej podpisu hovorí dr. Ľubica Bartalská. 

Pittburghska-dohoda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ingrid Slaninková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame