Medaila za celoživotnú prácu

Medaila za celoživotnú prácu

Minister obrany SR Jaroslav Naď v utorok v Srbsku ocenil medailou celoživotnú prácu Michala Speváka st. - právnika, aktivistu a iniciátora pronárodných aktivít. Naď v priestoroch Veľvyslanectva SR v Srbskej republike Spevákovi odovzdal pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa za "jeho celoživotné úsilie v prospech budovania a rozvoja slovenského národného povedomia a kultúry v Srbsku".
"Rodina Michala Speváka - či už on, jeho predkovia a ani potomkovia - nikdy nezabudli na svoj pôvod, už viac ako desať generácií si ho hrdo nesú v srdci," povedal Naď.
Minister dodal, že pán Michal Spevák spravil pre Slovákov v Srbsku dokonca viac. "Stojí za míľnikmi úspechov budovania a rozmachu komunity Slovákov vo Vojvodine, medzi nimi napríklad za obnovením činnosti Matice slovenskej v bývalej Juhoslávii či obnovením Slovenských národných slávností," povedal Naď.
Michal Spevák st. sa narodil v roku 1947 v Báčskom Petrovci v Srbsku, kde tiež vyštudoval základnú školu, gymnázium a následne už v Novom Sade aj právnickú fakultu.
V roku 1990 bol zvolený za predsedu iniciatívneho výboru pre vznik oživenej Matice slovenskej v Juhoslávii (dnes už v Srbsku) a za jej prvého predsedu.
Spevák je tiež zakladateľom a predsedom občianskeho združenia "Slováci a spolužitie", ktoré realizovalo mnohé projekty vrátane dokumentačných filmov a publikácií o slovenskej komunite v Srbsku.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame