Nezabúdame a spomíname

Nezabúdame a spomíname

V tejto chvíli budeme spomínať na jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej katolíckej cirkvi 20. storočia, na jeho Eminenciu kardinála Jozefa Tomka, ktorý väčšinu života prežil v Ríme. 11. marca si pripomíname 100 rokov od jeho narodenia.

Mnohí ho považujú za jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej katolíckej cirkvi 20. storočia, hoci väčšinu života prežil v Ríme. Aj vďaka nemu sa vzdelávajú mladí kńazi v Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda v Ríme a aj vďaka nemu sa počas totalitného režimu dostávala na Slovensko náboženská literatúra. Bol blízkym spolupracovníkom Jána Pavla II. Stretnutie s ním sa vrylo do pamäti nejedného slovenského pútnika v Ríme, či Slováka počas jeho návštevy rodnej krajiny, hoci mnohé roky bol u nás nežiadúcou personou.

S kardinálom Tomkom som sa stretla v Ríme začiatkom júna 2022. Súhlasil s poskytnutí rozhovoru pre poslucháčov Krajanského vysielania Radio Slovakia International. Bol to posledný rozhovorov, ktoré poskytol slovenským médiám.

Jozef kardinál Tomko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v Ríme 8. augusta v roku 2022, mal 98 rokov. Pochovaný je v Dóme svätej Alžbety v Košiciach.

Galéria

img-5747.jpg img-5739-jpg.jpg
Ingrid Slaninková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame