Získal európske ocenenie

Získal európske ocenenie

Cenu LIFE Awards, ktorú odovzdáva Európska komisia projektom v rámci programu LIFE, získal v kategórii ochrana prírody slovenský projekt LIFE Energia. Informovala o tom Ochrana dravcov na Slovensku. Víťazný projekt uskutočnili v rokoch 2014-19. Jeho cieľom bolo umiestňovanie výstražných prvkov pre vtáctvo na elektrickom vedení. Ochranári spolu s ďalšími partnermi umiestnili celkovo deväťtisíc ochranných prvkov na 82 kilometroch rizikových elektrických vedení. Ochranné prvky by tak každoročne mali zachrániť život 600 vtákom rôznych druhov.

Ochranári v spolupráci s ďalšími organizáciami odhalili tiež niekoľko desiatok rizikových stĺpov, kde dochádzalo k zásahom vtáctva elektrickým prúdom. Partnerské energetické spoločnosti okamžite zabezpečili izolovanie konštrukcií stĺpov.

Úspech LIFE Energie sa stal motiváciou pre ďalší projekt zameraný na zvýšenie bezpečnosti elektrických vedení pre vtáctvo pozdĺž rieky Dunaj. V rámci LIFE Danube Free Sky bude počas piatich rokov spolupracovať 15 partnerských organizácií zo siedmich krajín. Cieľom je zvýšiť viditeľnosť na viac ako 245 kilometroch najviac rizikových elektrických vedení a zaistiť bezpečnosť na vyše 3 200 najrizikovejších podperných stĺpoch.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame