Pomoc pre tínedžerov v ťažkých situáciách sa rozšíri

Pomoc pre tínedžerov v ťažkých situáciách sa rozšíri

Na Slovensku by sa čoskoro mohla rozšíriť pomoc pre tínedžerov, ktorí sa ocitli v ťažkých situáciách. Išlo by o kontaktné miesta, kde by našli odborné rady v najnáročnejších krízových momentoch. Ako informoval zakladateľ internetovej poradne pre mladých a psychológ Marek Madro, v súčasnosti sa organizácii vďaka podpore partnerov podarilo otvoriť takéto miesta v Bratislave, Nitre a Banskej Bystrici.
"Veľmi často sme v kontakte s ľuďmi, ktorí stoja na hrane života a smrti. Práve pre tieto momenty, ale aj pre obete domáceho násilia, pre tieto naozaj najťažšie situácie sme zriadili poradenské miesta," povedal.
Ambíciou IPčka je otvoriť v nasledujúcich mesiacoch takéto body aj v ďalších mestách. Pribudnúť by podľa jeho slov čoskoro mohli v Trenčíne, Žiline, Trnave a Košiciach, v budúcom roku aj v Prešove.
Do takýchto kontaktných bodov už teraz môžu prísť mladí anonymne, prípadne ich môžu kontaktovať. Do pár minút je im k dispozícii psychológ, ktorý poskytuje krízovú intervenciu a stabilizáciu. Práve tie podľa Madra slúžia na to, aby sa človek v živote mohol posunúť ďalej. Psychológ im prípadne odporučí iného odborníka.
IPčko prevádzkuje tri linky dôvery – ipčko.sk, Dobrú linku a Krízovú linku pomoci. Každá je určená pre inú skupinu ľudí. Šéf organizácie ubezpečil, že ktokoľvek na jednu z nich zavolá alebo napíše, dostane odbornú kvalitnú pomoc.
Na linkách pomoci vnímajú oproti prvej vlne pandémie približne päťnásobný nárast kontaktov. Madro si myslí, že mnohí pre pandémiu prežívajú dlhodobý akútny stres. Tvrdí, že situácia s prežívaním sa zhoršuje. Stres sa podľa neho začal podpisovať na prežívaní ľudí a môže sa časom prejaviť ako psychické ochorenie. Na druhej strane vidí za nárastom kontaktov aj to, že sa o problematike duševného zdravia stále viac hovorí, čo ľuďom dodáva odvahu zaoberať sa touto témou.
Zo štatistík organizácie vyplýva, že sa s nimi dokáže spojiť každý tretí človek, ktorý vyhľadá ich pomoc. Od januára sa organizácii podarilo poskytnúť približne 58.000 kontaktov, kým vlani to bolo za celý rok 52.000 kontaktov. Pribudli však aj psychológovia.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame